Flugfiske juni 2017

 

Hedmark Fylke

 

Midsommar skulle firas med fiske i Norge med Klinsman och Regnbågskungen! Grabbarna plockade upp mig i arla morgonstund och snart var vi på väg till grannlandet i väst. Många timmar senare var vi på plats och hade rest tält och fått ordning på tältsängar och sovsäckar. Mysigt läge vid älvkanten!

 

Vi inledde fisket på eftermiddagen. Vattnet låg spegelblankt och hade sänkts med en halvmeter. Kändes som om fiskarna blev skygga av detta. Trots skapligt med insekter på ytan var vaken relativt sporadiska. De som vakade komtinuerligt blev skraja vid minsta lina som passera. Fiskar som högg antingen krokades inte - eller lossnade efter kort drill. Fisket var knepigt!

 

Regnbågskungen hoppade finliret med torrfluga och körde streamer. Det belönades med en liten öring!

Tiden sprang iväg denna fina kväll. Grabbarna meddelade att de vill tillbaka till tältet.

 

- Jag kommer strax, ska bara, svarade jag...

 

Ansträngningen lyckades och två kast senare fick jag drilla in en öring!

 

Dagen efter hoppades vi på bättre fiske! Vi kom fram till ett fint ställe med vakande fisk. Spännade! Regnbågskungen drog en öring direkt!

 

Jag hade själv ett fint ställe att fiska från. En fin harr gled vackert förbi. Några kast senare var det tvärdött. Då glider det förbi en rejäl fisk! Jag hinner tänka "Bamseöring" innan jag fattar att det är en gädda!

 

Gäddan biter inte på min "peeping caddie" som passerar utan ett tecken av intresse... Den simmar vidare mot Klinsman och Regnbågskungen.

 

Den senares streamer är oemotståndlig och Regnbågskungen får en låååång drill innan resans största fisk kan landas!

 

Det händer inte mycket mer denna dag än att jag får en sik och några små öringar... Ja, vi äter en fin midsommarmiddag bestående av sill och potatis. Grymt gott.

 

Just det, jag kör ett eget kvällspass i egen regi. Går några kilometer nedströms i eländig terräng. Jäkligt jobbigt! Och något hus med stooor tomt som jag tvingas gå runt.

 

Precis när det regnar som mest känner jag några svaga knyckar och en öring på kanske 100 gram ger sig till känna... Det var tunga steg längs vägen tillbaka.

 

Inte alltid det blir lön för mödan. Slagna hjältar somnar gott. Det fungerar riktigt bra att sova i tältet. Kamin skänker kvällsvärme till kalla och blöta kroppar!

 

Trots det är starten seg dagen efter...

Dagen efter har vattnet nått nya bottennivåer. Antalet vak kan räknas på ena handens fingrar. Regnet öser ner.

 

Medicinen är självfallet att gå under ytan. Jag står några meter ovanför Klinsman när jag känner en kort dragning. Mothugg och fast fisk av bättre tyngd!

 

Snart ger en fin harr med sig och låter håven omfamna alla 50 centimeter!

 

Vågen visar över kilot och det känns skönt att sätta tillbaka denna skönhet! Av bara farten tar jag några öringar på 7 hg.

Regnet skingras och solen visar sig. Lika oväntat smyger Klinsman in en finare öring närmare kilot!

Klinsman får upp ångan och kämpar in en harr hårt, och en sik mjukt! Sikar är ju otroligt mjuka i munnarna, så något annat än mjukt slutar i missad fisk. Klinsmam fick därmed en trippel!

Nu hade vi alla fått skapligt med fisk - om än inte de drömfiskar vi vet finns här. Tyvärr var inte de stora riktigt på gång just denna tripp. Vi hade oavsett det en riktigt trevlig resa och firade av med en rejäll grillfest till tonerna av sången:

 

- It´s a Klinsman day!

Tack grabbar för denna midsommarhelg. Det var riktigt kul att få koppla av i goda vänners lag!

Flugfiske juli 2016

 

Hedmark Fylke

 

Tog en snabbtripp med frun till förra säsongens bästa harrfiske. Det blev inte som tänkt. Men trevligt i alla fall!

 

Vi fick snabbt upp campen och grillade medhavd lax. Fisket började med några babyöringar innan kvällens större fiskar vaknade upp.

 

På kvällen lyckades med konststycket att drilla två bättre fiskar, varav en var väldigt röjig i tio sekunder, för att sedan likt en harr trotsigt ställa sig stilla i strömmen. Sjukt tung. Båda slutade med att flugan tappade greppet om fisken utan förklaring. Tragiskt så det kan gå!

 

Dagen efter spelade vi golf i Elverum och grillade vid älven.

 

På kvällen togs nya tag vid nytt ställe längs älven. Detta gav först min älskade fru hennes första öring denna tripp!

 

Därefter drillades och HÅVADES en öring på sju hekto. Det gick ju att få fisk!

Drillade en ännu större bara minuter efter. Dessutom vet jag inte hur många fiskar som i fina vak smakade på flugorna utan att fastna. Hade en jäkla otur denna tripp. Men spännande!

 

Värt att annars notera:

- Sov bra i en uppblåsbar bäddad continentalsäng.

- Hyfsat nära en albatros på Trysils fjärde hål. Blev en eagle.

- Lämnade en hällristning signerad frun!

 

Tight lines!

Flugfiske september 2015

 

Hedmark Fylke

 

Laddade till tusen så lämnade vi Hofors strax efter sex på fredagkvällen. Sällskapet var Klinsman och Santi. Vi hoppades på någon fin fisk var.

 

Vid halv elva på kvällen så nådde vi älven och satte för försa gången upp niomannakåtan med kamin. Drog igång en eld och värmde pannkakor. Himla gott!

 

Vi konstaterade att det var becksvart, men valde ändå att testa lyckan. Det gick åt skogen. Tillbaka till tältet för några jamare och mys. Helt fantastiskt vad tältet var skönt med kaminen igång och några sköna stolar att vila i. Underbart!

Santi tog en runda på natten och sa att det vakade. Men några större ville inte dansa. Vid åtta på morgonen gick vi ut. Vattenståndet var perfekt! Vi åkte runt på några olika ställen. Fisket var segt.

 

På ett ställe fick vi alla några fiskar, men ingen stor. Jag drillade dock en riktigt tung harr som avslutade fajten med att sätta sig i botten mot sjögräs, och lirka sig loss. Fick aldrig se den.

 

Vi åkte tillbaka. Nu hade vattnet stigit 25 centimeter och låg en halvmeter över det normala. Samtidigt sjönk baromtern från sol till låg molnbas.

 

Fisket var kass. Vi fiskade runt tältet. Gick en bra bit uppåt. Då kom en vissling från Santi 400 meter längre ned. Fotofisk!

 

Jag sprang som en antilop hela vägen ned. Väl där var det dags för foto!

När jag såg fisken så trodde jag Santi skämta! Hade jag sprungit mig svettig för foto på en så liten harr? Tydligen. De enda som är mer tragiskt än det var att vi inte fånga så mycket bättre på hela helgen...

 

Jag fick både harrar och öringar i den storleken, men det ville jag inte ens fota.

Lär ju ångra det nu...

 

Sista dagen regna det och vi såg knappt ett vak. Skickade på en fet streamer och efter en timme så kände jag ett försiktigt nyp och sedan kom det upp världens virvel. Den fisken skulle jag gärna drillat. Misstänker att mungiporna efter det hade pekat uppåt!

 

Vi avslutade med några pygmeharrar på torrt. De stora var helt försvunna.

Efter det stekte vi några korvar och hoppa in i bilen för resa hemåt.

 

Det mest positiva med denna tripp var gott sällskap, god mat och ett helt fantastiskt fint tält. Alltid något. Påt igen bara!

 

 

Flugfiske juli 2015

 

Hedmark Fylke

 

Skulle ha åkt på en tripp till Tännäs med frun... Men med blodad tand från tvådagarstrippen några dagar innan, och med en bättre väderprognos, så ställdes siktet in mot Hedmark Fylke återigen.

 

Vi åkte upp på förmiddagen, stannade för en runda golf på vackra Trysil och nådde Älven först runt nio på kvällen. Passade bra då fisket varit bäst på kvällstid.

 

Min kära fru gjorde sina första kast redan innan vadarna åkte på!

 

 

Ganska snart hade hon fångat en liten öring. Underbart! Jag kämpade på utan någon större framgång. Först när mörkret inföll och frun krypit in i tältet, så började fiskarna vaka på allvar. Det blev många svordomar i natten. Svårt att se vaken på flugan. Trassel. Att byta fluga var en närmast oövervinnerlig utmaning. Borde tagit med en pannlampa. Ove Orutin.

 

Men skam den som ger sig. Strax utanför tältet fick jag till sist upp en harr på 52 centimeter.

 

Dagen efter var vädret inget vidare. Regnade nästan hela dagen. Vi åkte på en liten tur i området.Bland annat införskaffades en saknad våg. Vi åkte och tittade andra fiskeställen. Sedan åkte vi tillbaka till tältet för kvällsmat. Sedan började fisket. Min fru var återigen först att fånga fisk!

 

 

På natten lossnade det även för mig och det blev ett par fina harrar på 1,1 och 0,8 kilo. Fina fighter!

 

Denna kväll ville även lite större öring vara med och ta flugor. Jag fick på en tung rackare som röjde på i beckmörkret. Den följde slutligen med in för att vägas till 1,1 kilo och förevigas på foto.

 

 

Kastet efter tog nästa fisk. Nu bar det av i en jäkla fart! Tankarna snurrade i huvudet... Vad kan detta vara för jätte? Normalt slutar detta med tafsbrott. Men denna gång fick jag in lokomotivet.

 

Det visade sig vara en aningen mindre öring på 0,8 kilo.

 

En fantastisk natt var till slut och dagen efter inleddes med en trevlig golfrunda på Sorknes golfklubb. Lär helt enkelt "muta" frun med lite golf på en fisketur. Ja, det känns inte som något straff för mig heller.

 

På kvällen sökte vi oss till en annan plats. Där fick jag på en rackare som fick sista ordet...

 

 

Så kan det gå. Allt för ofta. Det finns dock ofta chans till revansch. Jag spottade en fin harr som glupskt åt Baetis. Precis när första kastet las ut kom en trevlig norrman förbi och sa:

 

- Jag har fiskat på den där harren i tre timmar!

 

Kastet efter gick den upp och tog kläckaren.

 

Harren var 50 centimeter lång och vägde 1,1 kilo. Trevligt att få den med publik. Visade efter det vad den tagit på för fluga. Killens kompis satt och band baetiskläckare nästa gång jag såg dem. Hoppas det fungerade!

 

Vi åkte till ett annat ställe för lunch. Vi hade inhandlat lite norskt frystorkat. Det var lite nya smaker som var godare än de gamla. Dessutom smidigt med en jetboil vid strandkanten. Ingen aktivitet på ytan. Vi delade planka och avvaktade kvällens aktivitet.

 

 

Efter ett tag fylldes luften av nattsländor. Ja, inte bara luften, även inne vid strandkanten kunde det ligga drivor av insekter. Men det fanns inte riktigt lika mycket insekter fem meter ut. Fisken började efter ett tag att vaka. Ett fantastiskt skådespel tog sin början. På bilden ser ni sländor både i luften och i vattnet.

 

 

Både jag och min kära fru hade påslag, men harrarna ville liksom inte fastna. När vi nästan hade tröttnat, så vakade en fisk precis nedan där jag stod. Den tog i första kastet och bjöd till en bra kamp. En kamp som slutade i håvnätet.

 

Denna harr vägde in på 1,25 kilo och var 53 centimeter lång. Efter detta återvände vi till tältet och frun fick sin skönhetssömn. Ful rackare fiskade vidare och drog ännu en harr på kilot. Vid tvåtiden avslutade jag fisket med att dra en öring på 0,7 kilo. Det fick sätt punkt för fisket denna resa.

 

På vägen hem stannade vi i Sälen och spelade golf... Blev en spännande runda! Kanske varken för banans kvalité eller egna slags skull, utan spänningen bestod i djur. Vi såg fyra(!) älgar och en huggorm.

 

Frun verkade lite nervös, men fokuserad ut, när hon slog ut mot älgen snett fram till höger på bilden!

 

Älgen verkade föga imponerad och betade lugnt vidare på träden.

 

Sammanfattningsvis en trevlig semestertripp med grymt fiske och golf.

Jag kan inte annat än att imponeras av min frus tålamod med fisket.

 

Kärlek!

Flugfiske juli 2015

 

Hedmark Fylke

 

Planerade en fiskeresa med frun lite längre fram. Klarade inte vänta. Abstinensen blev för stor! Pratade med Santi och vi spikade ett tvådagarsfiske. Drömmen var att på en tvådagars fisketur fånga en harr över kilot. Tufft mål!

 

På morgonen dagen efter så var han förbi 06.00 och vi åkte vidare med destination Norge, och Hedmark Fylke.

 

Klockan elva på morgonen mötte älven vi siktat på med en vakfest. Taggningen var närmast galen! Letade ställen att fiska och hittade efter ett tag både plats och en fin öring som vakade.

 

Den var uppe och stänkte på min baetisimitation, men ville inte ta. Bytte till en bäckslända och det blev action. Tyvärr bara i tio sekunder. Men de var en riktigt fin öring. Jag vågar inte gissa på vikten.

 

Vi åkte vidare och kikade av olika platser. Sinnesjukt mycket folk överallt. Trots att det är svårfiskat med träd intill denna älv. Rena mardrömmen för nybörjare. Ja, den ger ett rejält huvudbry även för de som tror sig vara rutinerade.

 

Vi åkte vidare och satte upp tältet. Det skulle regna och blåsa till kvällen. Vi hittade ett ganska mysigt ställe med hyfsad tältplats. Basecamp.

 

Brände en rejäl harr nedanför. Nu osade det svordomar. Brände fisk på fisk. Till sist fick jag på något bättre. Min första tanke var att den var felkrokad... Det var den inte!

 

Det visade sig vara en sik på ungefär sju hekto. Den fick gå tillbaka, vilket jag i efterhand ångrade, då röken fanns med. Efter detta kom ett skyfall. Vi tog skydd och stekte pannkakor. Smakade mumma!

 

Efter maten blev det ett litet uppehåll och vi tog oss ner till älven. Nu började det vaka frenetiskt. Jag missade ett par fiskar. Santi missade några fiskar. Jag fick två babyöringar och kände oturen grina mig i ansiktet! Drog på en superpuppa i ren desperation. Där satt den!!!

 

Redan när den tog så skvallrade ryggfena och stjärt om en bastant rackare. Tyngden i spöt var fin. Jag gissade på en kilosharr och ropade på assistans av Santi.

 

Blev jävligt nöjd när jag såg den i vattnet. Lätt över kilot. Håvade och vägde snabbt. Vågen visade efter avdrag på över 1,3 kilo. Längden var 53 centimeter. Några bilder senare fick den simma tillbaka. Lyckan var total och så här ser en lycklig fiskare ut med en mindre lycklig fisk...

 

Vilket höjd fisken har. Snart simmade den mer lycklig tillbaka i älven. Wow!

 

Regnet började igen. Det blåste som satan. Kallt. Klockan hade passerat midnatt och jag kröp ner i sovsäcken i tältet. Somna som en klubbad säl.

 

Santi tog ännu någon tur till älven. Inte ett liv. Tog en sittplats i bilen som övernattning. Var nog ingen vidare trevlig natt för honom. Kallt!

 

Jag vaknade klockan åtta. Hittade Santi. Hängde upp jetboilen i solbrillshållaren. Frukost! Fruns bullar och en kopp choklad. Frusen Santi vaknada sakta till liv.

Vi åkte sedan in i den närliggande staden och shoppade lite mat. Tips från coachen:

- Handla i Sverige.

Prisnivån är några klasser högre än hemma...

 

Sedan började vi fiska. Vi möttes av världens jäkla Baetiskläckning. Sinnesjukt med sländor över hel älven. Knappt ett vak.

Bilden är inte rättvis. Det var fler sländor än vad en bild kan visa. Tänk er en älv med tio sländor per kvadratmeter. Tusentals! Tyvärr blev fisket en öken. Jag antar att fiskarna sedan länge ätit sig proppmätta.

 

Lyckades nymfa upp en liten harr. Santi brände några tunga streamerhugg.

Tuffa tider. Vi pausade för grillning.

 

Efter det fortsatte vi kampen mot både vanligt regn, och baetisregn. Vet inte vad som var värst? Nu vakade det i alla fall sparsamt.

 

Jag gick uppåt. Inte något att rapportera. Santi fick en harr på kilot. Ovägd. Omätt. Utan bilder. Jag var 200 meter ovan och säger som vanligt:

 

- Pics, or it did not happen.

 

Telefonen låg kvar i bilen. Osis.

 

Stekte hamburgare. Vinst varje gång! Vi hade gett oss attan på att fisket skulle vara bäst mellan 22-24. Det gick tungt även då.

 

Santi fick en lite öring. Jag också strax innan 24. Ridå på fisket!

 

En summering får bli att vi klarade målet med kilosharr på en tvådagarstripp. Riktigt kul!

 

Reflektion:

Galet med folk på en rätt kort älvsträcka. Svårfiskat som attan. Fiskarna var förbannat skickliga på att inte fastna. Denna resa kläckte allt. Danica, gul forslända, nattsländor och sjuka mängder baetis. Mätta fiskar nu....

 

Tack Hedmark Fylke för ett fint första möte.

Tack Santi för sällskapet!

 

 

 

Välkomna!

 

Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:

 

admin@superpuppan.se

 

// Superpuppan

 

 

 

 

Antal besökare:

292 899

 

2018-05-19

 

 

Personbästa »