Fiske juli 2012

 

Hinsen

 

Efter flera tips om storöringsjön Hinsen, tog jag mig en kväll dit. Jag packade bilen full med fiskegrejer och slängde upp en fullpumpad pontonbåt på takräcket.

 

Först när klockan passerat halv nio på kvällen var det slut på några kilometer grusväg och jag var framme. Jag parkerade bilen någon kilometer öster om Stenboudden - då jag såg några vak utanför. Jag ställde mig faktiskt rakt över en liten grupp små kantareller.

 

Jag lyfte ner båten, riggade ihop grejerna och var snart ute. Misstänksamt studerades jag av en fiskgjuse.

 

Efter ett litet tag kände jag lite småsprattel flugan. Klar fisk. Men den var liten - och släppte lika plötsligt som den huggit. Jag skulle tippa på en liten abborre.

 

Jag rodde pontonbåten nästan hela vägen till Stenboudden, som egentligen var det ställe jag skulle utgått ifrån. Det hände inte mycket i flugan. Däremot såg jag några spent spinner av Vulgata - eller "Rocken" som den kallas. En av dem valde att leva sitt livs sista minuter som fripassagerare på mitt flytetyg.

 

Nästan borta vid Stenboudden vände jag och rodde tillbaka. Efter ett tag bytte jag till en liten vobbler. Inte en öring visade sig i yten. Däremot lite småfisk skvätte här och där. Plötsligt ryckte det tag i spöt. Det skaka ganska kraftigt!

 

Kunde det vara en av sjöns öringar? Nej, snart blev det lugnt och fisken följde med mot båten. Just som jag övertygats om att det var en gädda som bitit - bets flätlinan av. Det slutgiltiga beviset för att det inte heller denna gång var någon ädelfisk.

 

Efter detta hände inte mycket. Inte annat än att jag fick se en riktigt vacker solnedgång samtidigt som vinden helt la sig över hela sjön. Trots det spegelblanka - samt flera spent vulgator - avslöjade aldrig öringarna var de höll hus.

 

Jag får nog anledning att återkomma till denna storöringsjö...

 

I Hinsen har det släppts ut cirka tusen kilo öring de senaste fyra åren. Du har möjlighet att sjösätta båtar - och får trolla. Ett vanligt fiskekort kostar 50 kronor, ett trollingkort 200 kronor.

 

Hinsen har en systersjö som heter Logärden. Där togs för några år sedan svenskt rekord på röding. Den rödingen vägde hela 9,5 kilo! Rekordet slogs kort efter av en lite tyngre röding från Landösjön.

 

Läs mer på http://www.hinsenlogarden.se/

Köp fiskekort på www.ifiske.se

 

Välkomna!

 

Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:

 

admin@superpuppan.se

 

// Superpuppan

 

 

 

 

Antal besökare:

331 213

 

2018-11-11

 

 

Personbästa »