Flugbindning november 2011

Superpuppan

 

Då har snart vintern tagit över vårt flugfiske där jag bor. Nu lär man krypa in i värmen och förbereda sig inför nästa sommar...

 

Bäst görs detta med flugbindning. Många har undrat hur jag kan vara så dryg att jag kallar sidan www.superpuppan.se. Svaret är att min första favoritfluga var just superpuppan. Själv är jag ingen superpuppa. Väldigt sällan ens en surpuppa!

 

Jag lärde mig binda denna fluga av min gamla fiskekompis Ola.

Använd foam - för att få ett högt flyt på flugan.

 

Jag är på intet sett någon mästerbindare. Oftast köper jag flugor. De jag ändå binder - binder jag för att jag inte hittat dem billigt att handla - oftast för att de inte ens finns. Jag har aldrig sett en superpuppan bunden i foam att köpa. Här kommer den!

 

Jag brukar använda en tunn kroktråd så den inte sjunker ned så lätt. Oftast fiskar jag med krokstorlek #14. Men ibland kan en #12 vara bra. Är harren eller rödingen extra tjurig - kan ibland storlekar ända ned till #20 vara bra. Men då hoppar jag foamen och dubbar med exempelvis sälhår.

1. Fäst bindtråden och fäst in ett hackel längst bak, innan krokböjen.

2. Fäst in en foamremsa över hacklet.

3. Snurra foamen framåt och fäst med bindtråden. Om du snurrar foamen åt samma håll som bindtråden blir det ett jämnare avslut. Du vill inte spänna foamen för hårt. Då minskar flytförmågan.

4. Fäst in ännu en foambit och gör på samma sätt med nästa bit. Är det en mindre fluga, kanske i storlek #18, så kan jag ibland dubba den kortare främre biten. Det är enklare!

5. Snurra nu hacklet runt hela kroppen. Jag tror att det ska vara fem varv enligt förlagan. Jag snurrar det ibland tätare. Här är det sju varv!

6. Bind in hacklet med bindtråden och gör en knut - jag använder en Whip-Finish. Oftast gör jag dubbla knutar. Däremot spar jag in på limning.

 

7. Frisera flugan genom att klippa bort hackel som sticker ut där du inte vill ha. Jag brukar dessutom klippa lite under, så flugan hamnar rätt på ytan. En del klipper även över. Det gör inte jag - då syns flugan sämre i vattnet.

 

 

 

Så ser slutresultatet ut. Jag brukar binda den i framför allt två olika färgkominationer. Som ovan gul-brun, men även som grön-svart. Flugan funkar till det mesta, men är bäst till harr.

 

När flugan sitter fastbunden fettar jag in hacklet. Denna fluga håller för många fiskar. Och flytkraften är underbar!

 

Tight Lines!

 

Välkomna!

 

Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:

 

admin@superpuppan.se

 

// Superpuppan

 

 

 

 

Antal besökare:

331 213

 

2018-11-11

 

 

Personbästa »