Flugfiske/kultur juni 2013

 

Svartån

 

Hade vägarna förbi Hans Lidmans gamla Svartån. Bestämde mig för ett mycket kort besök, för att fördjupa mig i svensk fiskelitteraturs allra mest hyllade författare.

 

Den kanske mest kända boken är "Visst nappar det i Svartån". Det är ett vatten som han ofta återkom till i sitt författande. Men var ligger då denna Svartån? Ån var länge hemlig, men den hemligheten är sedan länge avslöjad.

 

Det är ån som rinner ut ur sjön Mållången, söder om Alfta i Södra Hälsingland.

 

Jag besökte detta vatten som tyvärr förstörts av flottningen - men som nu återrestaurerats. Idag finns det en del öring där - och det blir förmodligen bättre mest hela tiden. Fångsrapporten talar om några öringar strax under kilot.

 

Ån är fantastiskt vacker. Namnet är givet, och det är lätt att förtrollas.

 

Idag drivs sträckan av Woxnadalens flugfiske, som fått tillgång av sträckan från Alfta FVO. Läs om deras arbete på http://lidmans-svartan.se/

 

På plats har de satt upp vackra informationsskyltar, men även en enklare stuga med allehanda information, och förmodligen möjlighet att sova över i.

Det finns information om vilka flugor Lidman använde, vilka böcker han skrivet och om föreningens stöd till http://www.alvraddarna.se/ , som även jag är medlem i.

 

För egen del fiskade jag i vattnet nedan Lidman-sträckan. Detta efter tips från ordföranden. Jag såg gul forsslända, sjösandslända och jättenattslända.

 

Däremot såg jag inga vak. Men jag hade bara chansen att fiska i 40 minuter. Jag tyckte mig se en mindre harr syna flugan. Revisorn var med. Hon är bombsäker på att hon såg en harr titta på flugan lite senare,

 

Jag önskar att jag hade haft mer tid i vattnet. Framför allt önskar jag mig att läsa mer Lidman.

 

Underbart med ideella föreningar som jobbar för detta vatten och kultur.

Tack till Woxnadalens Flugfiske , Alfta FVO och inte minst:

Hans Lidman-sällskapet: http://www.hanslidman.se/

 

Välkomna!

 

Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:

 

admin@superpuppan.se

 

// Superpuppan

 

 

 

 

Antal besökare:

331 213

 

2018-11-11

 

 

Personbästa »