StartsidaUtomlands

Island»

Norra Finland»

Nya Zealand»

Kola Pakkroi»

Kola Sidorovka»

Stjördalselva»

Hedmark Fylke »


Kiruna

Alisätno»

Leavasjokk»

Muoidarisjokka»

Pirtimys»

Pirtimys Ponton»

Råstoområdet»

Rödingen»

Sandåslandet»

Tavvaetno»

Tavvas Källflöden»

Trippel i Norr»

Vandringen»


Övrigt

Ammarnäs»

Bollnäs ström»

Borgärdet»

Diket(hemligt)»

Gimån»

Görälven»

Hemavan»

Hårkan»

Kungsådran»

Källflöden»

Lidmans Svartån»

Ljusnan, Linsell»

Malungsfors»

Mittån»

Svågan»

Tännäsfjällen»

Varjisån»
Vuoggatjålme»

Älvdalen»


Regnbåge P&T

Acksjön»

Fyrväpplingen»

Grycksbo»

Hamptjärn»

Hubo-Långsjön»

Hökensås»

Lilla Malma»

Lissjön»

Lung, Borrsjöån»

Norrbyströmmen»

Stora Öratjärn»

UWX-fisket»

Åkers Fiske»


Blandfiske

Asylfiske»

Gotland»

Gårdskär»

Hinsen»

Hyen»

Höga Kusten»

Logärden»

Mete»

Skarpabborrtjärn»

Stillaren»

Storsjön»

Ån»

Älvkarleby»

Öringdiket»


Ismete

Gränssjön»

Ismete 19-20»
Ismete 18-19»

Ismete 17-18»

Ismete 16-17»

Ismete 15-16»

Kukasjön»

Lake Sibbo»

Lillgösken»

Stavtjärn»

Storgösken»

Stora Lafsen»

Stora Vindlake»

Storsjön»

Storsjön2»

Stor-Nåsen»

Säljsjön»

Södertälje»

Sörmlandssjön»

Tips ismete gös»

Tolven»

Vasstjärn»

Värmland»


Havsfiske

Fröya»

Ulf Stahre 1»

Ulf Stahre 2&3»

Ulf Stahre 4»


Big Game

Antigua»

Antigua 2»

Dubai»

Mauritius»

Mauritius 2»

Mexiko»

No Game Aqaba»

Teneriffa»

Thailand Raya»


Saltfluga

Antigua»

Mexico, Cozumel»

Mexico, Nichupte»


Göra själv

Baetis»

Bygga Spö»

Forssländenymf»

Håv»

Lanyard»

Nattsländelarv»

Ismetevippa»

Superpuppa»


Andra bildspel

Dykning»

Mont Blanc»
Välkomna!


Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

 

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:


admin@superpuppan.seAntal besökare:

447 949


2021-01-07Personbästa »


Flugfiske maj 2020


Borrsjöån


Den här fliken såg jag inte att jag skulle uppdatera - förrän vännen Adam hörde av sig:

- Det är premiär på Ovansjö Kronopark i helgen. Ska vi dra?

Det här hade jag missat helt... Detta fiske ligger i Borrsjöån. Det är sträckan nedanför det "klubbvatten" jag skrivit om efter denna text...

Här är det ett "öppet" fiske med nära avstånd. Årets flugfiskepremiär fick bli regnbåge. Prima!

Vi möttes av en å som var underbart vacker i en skog som gjorde vildmarkskänslan perfekt. Adam spanade fisk!


Dessutom mötte vi upp Andreas Österbacka som bjöd på ett trevligt samtal om allt från bra flugor till fjällresor. Andreas är en av tre uttalade "Riverkeepers".

Fisket gick uselt för mig. Brände några snabba fiskar - samtidgt som Adam stiligt fick några regnbågar!

Något halvtjurig bröt vi för lunch. Jag hade noll fisk. Adam ett koppel.
Nåväl, snart satt vi ock kikade ut över ån samtidigt som en tillrättalagd eldplats värmde på några riktigt eldiga chillikorvar!

Ny kraft och nytt ställe. Ganska snart stod spöt i vid båge och årets första fisk på fluga var snart ett faktum. Förbannelsen var över!

Pötsligt lossande allt och jag fick många fiskar i samma pool. Skönt när det fungerar. Faktum är att jag snart var om Adam och hade en kraftig ledning med 5-4 i en tävling ingen av oss var med...

Vi bestämde oss för att avrunda och jag önskade en tionde gemensam fisk landad. Tvåsiffrigt! När vi närmade oss bilen delade vi upp oss i varsin pool.

Snart drillades en regnbåge snabbt till håvkanten. Där klev den snopet av. Fan!

Mötte upp en glad Adam vid bilen. Han hade fått upp en fisk i den sista poolen och kunde säkerställa både tvåsiffrigt - och en rättvis fördelning av regnbågarna...


En underbar dag med flugspö. Jag kan rekommendera stället. Bra vildmarkskänsla och trevliga grabbar som driver det. Go!

UPDATE 2015!


Vattnet har sedan länge blivit ett privat klubbvatten. Det innebär att du inte kan besöka utan att bli medlem, där ett maxtak är satt till 48 medlemmar som betalar en årsavgift på 3 700 kronor. Det finns även en möjlighet att bli guidad en heldag för 1 700 kronor per person.


För egen del skulle jag aldrig köpa ett fiskekort i ett regnbågsvatten som inte är Put And Take, utan bara Put. Jag skulle aldrig betala så mycket för ett regnbågsvatten. Men det finns intresse för det.


Detta påminner om en golfklubb. Med skillnaden att man inte släpper in "greenfeegäster". Därför tycker jag detta är tråkigt.


Lungsjöån är också projekterad för småskalig vattenkraft. Jonas, som sköter vattnet som en "Streamkeeper" bad om hjälp mot detta på ett fiskeforum.


Personligen tycker jag klubben inte bara kan sköta fisket själva. De kan, ur mitt småbittra perspektiv, även sköta protesterandet själv.


Men det är min högst privata "piece of opinion".


Slut update.

Flugfiske oktober 2010


Lungsjöån


Återbesök till den vackra lilla å. Regnbågskungen, Klinsman, Scorer, Dikestämjaren och jag själv laddade en heldag. Vädret var toppen och på hemsidans blogg gick det att läsa om "vakeldorado" nån dag innan. Förutsättningarna var alltså på topp!

Och vi var på plats redan 7.30..

Så tidigt på morgonen var det inte mycket till vak. Men efter någon timme hitta jag en firre som vill säga hej. Men mer än att plaska på flugan ville han då inte...

Jag fick försöka på några andra fiskar. De var riktigt kinkiga idag. Trots tunna tafsar och små flugor ville sig inte torrflugandet. Antagligen berodde det på att varje fisk sett ett mycket stort antal flugor - och smakat på många av dem.


Efter några försök tog dock dagens första på en "Elk hair caddis". Det visade sig vara en parvel till öring under halvkilot. Fajten var inte dramatisk. Men en fisk var upp, liksom mungiporna!

Blev några småttingar till. De var svåra på torrt. Men när jag mötte upp Regnbågskungen och Klinsman byte jag över till streamer. Jag missa direkt två fiskar som högg. Men den tredje satt!

Vi tog lunch och Regnbågskungen höll sig undan matlagandet och visade i stället hur man krokar regnbåge i magen. Sannolikt högg bågen och missa.


- Blir mer tyngd på småbågar om de fastnar i magen. Nästan som en stor förklara Regnbågskungen, bittert då alla vi fått varit små.


Mitt i korvgrillandet vakade det några gånger nere vid Vasastenen. Jag fick den äran att motionera fisken. Den vägra. Men ett rollkast åt andra hållet gav utdelning på ännu en liten parvel. Trots storleken är det kul att fånga fisk på torrt. Nu en grön cdc-dagslända i storlek 16.


Vi åt upp korvar, rökt lammben och några majskolvar tillsammans med nyss anlända Scorer och Dikestämjaren. Sedan haka jag på dem några hundra meter ovanför Vasatenen. Där vaka det skapligt. Men de vägra ta - vad vi än presentera. Jag satsa på ett bombsäkert kort som aldrig slår fel. Masken... Satsade 100 kronor på att plocka en av de svåra bågarna på tre kast.


På det tionde, en bit nedanför, tog en. Dagens första båge var lite plåster på såren för den förlorade hundringen! Även om inte heller denna nådde kilot. Efter en allt för liten skvätt tålamod på burk (jag körde) lyckades jag fånga en öring på den gigantiska vikten av ca 8 hekto. Det blev dagens största!


Dikestämjarens ilskna vrål hördes med jämna mellanrum. Det ville sig inte - trots sex hårda hugg. Scorer fick också han några småsprattel. Men de större ville inte alls. Jag fånga några småttingar till.


Hade några feta gäddor som snodde mina streamers. Synd - gäddor kan vara kul att drilla. Ofta slåss de mer än bågar och framför allt öringar.


Både Klinsman och Regnbågskungen hade också fått fisk.


Till sist fick även dikestämjaren upp en regnbåge och vi kunde alla slappna av. Ingen fick höra FF (ett inte allt för fagert ord) denna gång.


Totalt fångade vi ca 20 fisk. Ingen klart över kilot. De flesta under halvkilot. Storleken var vi faktiskt inte alls nöjda med. Tråkigt. Det finns säkert stora - med de såg vi inte denna gång.


Just det. Precis när Scorer och Dikestämjaren skulle dra hade jag knutit på en checknymf. Hinner jag ta några kast på de omöjliga "steady riserna"?

- Hundra kronor till på tre kast, frågade scorer.

- Nope, svara jag.


Klart jag fick en. På första kastet... Typiskt!

Det var det sista som hände...

Flugfiske november 2010


Lungsjöån och Borrsjöån


Sista fiskedagen för året, stod det på hemsidan. Väderprognosen lovade några plusgrader. Den tunna första isen hade smält. Förhoppningarna var på topp.

Jonas Hagborg, som driver fisket i åarna, hade lagt ut ett alldeles underbart filmklipp från början av november. Fisk fick han! Och vakade gjorde det. Telefonen gick varm och snart var Regnbågskungen och Klinsman på ingång.


Redan sex på morgonen gick vi upp. Var ju 1,5 timmes bilväg till ån från Gävle. Visserligen gick solen upp 07.30. Men till Regnbågskungens stora missnöje var vi ute först 08.30. Det skulle bara fiskas från gryning, punkt. Han är alltid skönt fiskesugen!


Hua, vad kallt! Termometern visade på minus tre grader och spöringarna fylldes med is. Inte ett vak så långt ögat kan nå.


Tuffa förhållanden är vi vana med. Fisk, vråla Regnbågskungen runt klockan tio.


- Den är tung, men går bara och trycker i botten. Det måste vara en gädda!


Mycket riktigt... En gädda på 3,4 kilo kom upp och regnbågskungen pikades som pikeking... Han fick faktiskt en till på några hekto. Var det inte regnbåge och öring vi skulle fiska?


Då Hagborg skrivit att det började vaka runt tolv bytte vi från övre delen av Lungsjöån till den nedre. Vi grillade några korvar och käkade vit vaniljchoklad. Upp med mungiporna!


Regnbågskungen släpptes vid bron. Klinsman och jag själv gick av vid parkeringsplatsen nedanför. Jag gick nedströms, Klinsman uppåt.


Då det inte vakat ett smack satte jag på en senapsfärgad tjecknymf. Rätt som det var började det sprattla i spöt! Båge på. Fram med kameran och börja fotografera. På hur många olika sätt kan det gå då? Klart fiskuslingen lossna! Morr... Men några bilder blev det ändå!


Fortsatte med tjecknymfen. Snart började det ännu en gång sprattla i spötoppen! Inga bilder nu... Efter en inte allt för dramatisk drill kunde jag kroka av denna båge strax över kilot.


Vak! Helt plötsligt vakade det vid djuphålan ovanför mig. Hm... Vad kan kläcka nu? Jag hade sett någon enstaka mycket liten svart fjädermygga. På med en knottimitation i storlek 20. Pang! Där satt den. Ännu en båge kom upp. Torrflugefångad i november!


Mitt i frisläppandet kom Klinsman förbi. Blir inget, konstaterade han inte allt för deppigt. Jag visade stolt upp min "trofébåge" strax under kilot... Mungiporna var uppåt!


Vi fiskade oss nedåt. Vips såg jag ännu ett vak. Fiskefrossa och strax satt knottuslingen uppe i en trädtopp. Satte på en liten gul guldskallenymf i storlek 18. Andra kastet hamna där det skulle. En liten dragning, men den lossna. Någon sekund efter tog den igen och ännu en båge kunde drillas upp på cirka en halvtimme.


Detta var i princip allt som hände i fiskeväg för mig denna dag. För Klinsman hände det inte ett smack. Han såg inte ett vak på hela dagen. För Pikeking gick det marginellt bättre. Han tappade några regnbågar på en stooor streamer. Han hade dock landat en liten öring på några hekto. Nice med fettfena!


Förutsättningarna för regnbågsfiske är sällan bra med is i spöringarna. Men det går att få fisk!


Jag har besökt både Lungsjöån och Borrsjöån några gånger. Det är väldigt små åar där spön i klass 3 är väl anpassade. Under sommarmånaderna kan det bjudas på ett grymt smygfiske.


Väl värt ett besök!


Läs mer om fisket och bokningar på:

www.flyfisher.nu

Följ fisket på Jonas Hagborgsblogg:

www.lungsjoan.blogspot.com