StartsidaUtomlands

Island»

Norra Finland»

Nya Zealand»

Kola Pakkroi»

Kola Sidorovka»

Stjördalselva»

Hedmark Fylke »


Kiruna

Alisätno»

Leavasjokk»

Muoidarisjokka»

Pirtimys»

Pirtimys Ponton»

Råstoområdet»

Rödingen»

Sandåslandet»

Tavvaetno»

Tavvas Källflöden»

Trippel i Norr»

Vandringen»


Övrigt

Ammarnäs»

Bollnäs ström»

Borgärdet»

Diket(hemligt)»

Gimån»

Görälven»

Hemavan»

Hårkan»

Kungsådran»

Källflöden»

Lidmans Svartån»

Ljusnan, Linsell»

Malungsfors»

Mittån»

Svågan»

Tännäsfjällen»

Varjisån»
Vuoggatjålme»

Älvdalen»


Regnbåge P&T

Acksjön»

Fyrväpplingen»

Grycksbo»

Hamptjärn»

Hubo-Långsjön»

Hökensås»

Lilla Malma»

Lissjön»

Lung, Borrsjöån»

Norrbyströmmen»

Stora Öratjärn»

UWX-fisket»

Åkers Fiske»


Blandfiske

Asylfiske»

Gotland»

Gårdskär»

Hinsen»

Hyen»

Höga Kusten»

Logärden»

Mete»

Skarpabborrtjärn»

Stillaren»

Storsjön»

Ån»

Älvkarleby»

Öringdiket»


Ismete

Gränssjön»

Ismete 19-20»
Ismete 18-19»

Ismete 17-18»

Ismete 16-17»

Ismete 15-16»

Kukasjön»

Lake Sibbo»

Lillgösken»

Stavtjärn»

Storgösken»

Stora Lafsen»

Stora Vindlake»

Storsjön»

Storsjön2»

Stor-Nåsen»

Säljsjön»

Södertälje»

Sörmlandssjön»

Tips ismete gös»

Tolven»

Vasstjärn»

Värmland»


Havsfiske

Fröya»

Ulf Stahre 1»

Ulf Stahre 2&3»

Ulf Stahre 4»


Big Game

Antigua»

Antigua 2»

Dubai»

Mauritius»

Mauritius 2»

Mexiko»

No Game Aqaba»

Teneriffa»

Thailand Raya»


Saltfluga

Antigua»

Mexico, Cozumel»

Mexico, Nichupte»


Göra själv

Baetis»

Bygga Spö»

Forssländenymf»

Håv»

Lanyard»

Nattsländelarv»

Ismetevippa»

Superpuppa»


Andra bildspel

Dykning»

Mont Blanc»
Välkomna!


Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

 

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:


admin@superpuppan.seAntal besökare:

447 949


2021-01-07Personbästa »

Regnbågsfiske mars 2016

 

Asylfiske


Jag fick frågan av ABF Hofors om jag hade lust att hålla ett fiskepass med en grupp asylsökande på deras språkträff. Självklart ville jag det!


En tisdagseftermiddag träffade jag ett 50-tal asylsökande och pratade fiske.

Min svenska översattes med hjälp av en hel grupp Hoforsare som samlats för att hjälpa våra nya invånare med språket. Några var gamla lärare, andra hjälpte till med barnpassning under fiske- och svensklektionen. Glosorna var många, vilket några lappar vittnade om.

Efter passet fick en grupp på max tolv personer anmäla deltagande på fiske under skärtorsdagen. Vi var några som hjälptes åt under dagen och tillsammans skjutsade ut till sjön vi valt. På vägen inhandlade vi gemensamt fiskekort.

Vi hade riggat utrustning och lånat ihop stolar/skryllor åt alla samt ordnat några gummistövlar - då det var rejält blött under en skare av nysnö.


Efter att ha borrat 15 hål med motorborren så placerades fiskarna ut och det berättades i stort hur det går till.

När alla var igång så sattes en jawjacker var ut åt mig och min fru. Därefter gick vi runt och hjälpte till. Det gick sisådär.


Det tog nog inte mer är tio minuter innan jag trampade ner i ett gammalt osynligt borrhål och fick hela stöveln blöt. Av med alla strumpor och resten av dagen fick spenderas barfota i min stövel...


Om jag började sisådär är det inget mot sjöns regnbågar. De lyste med sin frånvaro. Trots det var humöret på topp i gänget!


Efter några timmar drog vi igång en stor brasa och började grilla korv i ett vindskydd.


När andra omgången korv var halvgrillad kom en av de asylsökande fram och på sitt hemspråk förklarade:


- Varför grillar du korv? "Storfiskaren" borde ju fått fisk att grilla!


De andra skrattade. Det är konstigt hur enkelt det är att förstå varandra med kroppspråk. Ett annat språk jag kan är fiske. Vännerna Hinken och Roger ropade i samma sekund att jag hade napp på Jawjackern. Så passande!


Några minuter senare var dagens enda fisk landad - och jag kunde andas ut, det fanns i alla fall en fisk i sjön!

Dagen flöt på i ett rasande tempo. Alla verkade, precis som solen, vara på ett strålande humör. Vi skrattade mest hela tiden. Det var en riktigt trevlig grupp med många nya bekantskaper.

Vid klockan två gav vi upp, packade ihop och skjutsade hem våra vänner. Jag hade en grymt rolig dag och i efterhand har jag fått rapport om att alla kände likadant.


Det krävdes en del förberedelser och hjälp en dag som denna. Jag vill tacka min älskade fru som handlade mat. Jag vill tacka Hinken och det tidigare kommunalrådet Kjell Höglin för skjuts och fiskeassistans, Roger för sällskapet trots sjukdom och alla andra som hjälpt till med saker eller hejarop! Jag vill även tacka studieförbundet ABF (Arbetarnas Bildningsförbund) för att de frågade mig om jag kunde göra detta, men mest för deras fantastiska arbete för att lära tiotusentals asylsökandes svenska.


Framför allt vill jag tacka våra nya Hoforsare som vågade på en fisketur med oss.


Detta gör vi gärna om!


Bakgrund

 

Runt i världen finns krig och ondska. Det händer saker som är så grymma att de flesta av oss inte ens klarar att ta in vad som händer. Detta gör att det år 2016 är fler människor på flykt - än det någonsin har varit.


Sverige har tidigare varit bra på att ta emot flyktingar. Redan efter andra världskriget hjälpte vi föräldralösa barn från både Finland och Tyskland. Själv växte jag i många år upp med en extra storebror vars pappa överlevt Stalingrad, men efter det inte var kapabel att axla papparollen.


I början av 90-talet tog vi emot en stor grupp från forna Jugoslavien. En grupp som idag är helt integrerad i vårt samhälle.


År 2015 satte Sverige rekord  i att ta emot asylsökamde. Då flydde 163 000 människor till oss. Det betyder att ganska precis 60 svenskar ska kunna ta hand om en asylsökande. Borde vara precis hur lätt som helst. Verkligheten är dessutom att nästan hälften förvägras asyl, det vill säga rätten att stanna.


Europa sluter sig nu och bygger vår tids Berlinmur. Väldigt få tillåts rädda sig från krig här. Snart 750 miljoner europeiska invånare klarar inte att rädda någon miljon människor per år. Helt galet. Historieskrivandet blir oss inte nådiga.


Inte heller klarar FN av att gå in och stoppa krig. I Syrien krigar idag fyra större grupper om makten, Syriska regimen(mördat överlägset flest, stödda av Ryssland), Daesh(Islamska extremister som gärna skryter om mord och våld, stödda från vissa extrema muslimska stater i smyg), Syriska oppositionen(består i sin tur av olika grupper där det verkar finnas stort stöd från USA) och till sist kurderna(som alla verkar vilja bomba - inte minst Turkiet som verkar ta alla chanser att mörda kurder).


Samtliga verkar vara förlorare i detta krig. Samtliga utom vapenindustrin, en industri vi svenskar är världsledande på per capita.


I Afghanistan känner de flesta till att talibanerna sätter skräck i folk. Bortsett från dem finns det ännu fler grupper av terrorister. De förföljer och mördar en folkgrupp som heter Hazara.


Sprängdåd är vanligt, ibland stoppas bussen och Hazarerna förs ut och avrättas. Hazarer kan särskiljas från övriga folk i Afghanistan då de ser lite asiatiska ut. Sverige har tagit emot väldigt många Hazarer sista tiden. Ungefär lika många som syrier. Det var flest hazarer pådenna fisketur.


Ett annat land som många flyr är Irak. Jag är uppväxt i Södertälje. I min gamla kommun har det tagits emot fler flyktingar från Irak än vad hela USA har tagit emot. Då har ändå USA krigat där i många, många år...
Vad vill jag då säga? Jag vill säga att Sverige har alla förutsättningar att fortsätta rädda människor undan krig och terror. Det är en fråga om anständighet och medmänsklighet. Inte en fråga om kostnader och fördomar.


Någon gång i veckan skräms vi av media då det varit bråk på något asylboende. Är det så konstigt att det blir bråk? För det första så sker det lika mycket att skriva om i valfri stad med motsvarande 163 000 invånare.


Den stora skillnaden är att "våra" unga fått en "normalt" lugn uppfostran i en relativt trygg miljö där alla fått gå i skola.


Detta kan jämföras med att pressa in krigs- och tortyrskadade människor, ofta tillsammans med andra på flykt - som det tidigare krigats mot. Pressas? Ja, idag kräver Migrationsverket att varje asylsökande har rätt till tre kvadratmeters utrymme att bo på - vilket kan jämföras med en grisgalt, som enligt Jordbruksverket ska ha det dubbla!


Det är konstigt att det inte händer mer. De flesta är galet understimulerade!

Jag tycker medias nyhetsflöde är bedrövligt. Jag tycker vi som svenskar kan så mycket bättre.


Samtidigt görs väldigt mycket bra saker av väldigt många goda männsikor. Valet är alltid ens eget. Vill du vara en god människa?


Se då till att stå mot främlingsfientlighet och välkomna flyktingar på just det sättet som passar dig. Tillsammans gör vi skillnad. Vi kan alla göra goda gärningar.