Startsida



Utomlands

Island»

Norra Finland»

Nya Zealand»

Kola Pakkroi»

Kola Sidorovka»

Stjördalselva»

Hedmark Fylke »


Kiruna

Alisätno»

Leavasjokk»

Muoidarisjokka»

Pirtimys»

Pirtimys Ponton»

Råstoområdet»

Rödingen»

Sandåslandet»

Tavvaetno»

Tavvas Källflöden»

Trippel i Norr»

Vandringen»


Övrigt

Ammarnäs»

Bollnäs ström»

Borgärdet»

Diket(hemligt)»

Gimån»

Görälven»

Hemavan»

Hårkan»

Kungsådran»

Källflöden»

Lidmans Svartån»

Ljusnan, Linsell»

Malungsfors»

Mittån»

Svågan»

Tännäsfjällen»

Varjisån»
Vuoggatjålme»

Älvdalen»


Regnbåge P&T

Acksjön»

Fyrväpplingen»

Grycksbo»

Hamptjärn»

Hubo-Långsjön»

Hökensås»

Lilla Malma»

Lissjön»

Lung, Borrsjöån»

Norrbyströmmen»

Stora Öratjärn»

UWX-fisket»

Åkers Fiske»


Blandfiske

Asylfiske»

Gotland»

Gårdskär»

Hinsen»

Hyen»

Höga Kusten»

Logärden»

Mete»

Skarpabborrtjärn»

Stillaren»

Storsjön»

Ån»

Älvkarleby»

Öringdiket»


Ismete

Gränssjön»

Ismete 19-20»
Ismete 18-19»

Ismete 17-18»

Ismete 16-17»

Ismete 15-16»

Kukasjön»

Lake Sibbo»

Lillgösken»

Stavtjärn»

Storgösken»

Stora Lafsen»

Stora Vindlake»

Storsjön»

Storsjön2»

Stor-Nåsen»

Säljsjön»

Södertälje»

Sörmlandssjön»

Tips ismete gös»

Tolven»

Vasstjärn»

Värmland»


Havsfiske

Fröya»

Ulf Stahre 1»

Ulf Stahre 2&3»

Ulf Stahre 4»


Big Game

Antigua»

Antigua 2»

Dubai»

Mauritius»

Mauritius 2»

Mexiko»

No Game Aqaba»

Teneriffa»

Thailand Raya»


Saltfluga

Antigua»

Mexico, Cozumel»

Mexico, Nichupte»


Göra själv

Baetis»

Bygga Spö»

Forssländenymf»

Håv»

Lanyard»

Nattsländelarv»

Ismetevippa»

Superpuppa»


Andra bildspel

Dykning»

Mont Blanc»




Välkomna!


Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

 

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:


admin@superpuppan.se







Antal besökare:

447 949


2021-01-07



Personbästa »

Spöbygge maj 2012


MHXfly #5  8,6 fot


Efter lite prat med Scorer - kom vi fram till att vi skulle bygga varsitt spö. Han hade kikat på en amerikansk firma: www.mudhole.com. Där fanns ett märke som skulle vara bra, enligt lite webbsajter och forum. Detta är storyn hur man bygger ett spö - tips och tricks. Direkt från en novis!


Jag kan säga det på en gång. Det är lättare än jag trodde! Nu kör vi!


Jag valde att beställa ett helt set. Det vill säga klinga, ringar, rullfäste och korkhandtag.

Det kostade 120 dollar. Sedan lade vi till tre trådar(klass A), Flexcote lite(spölack) och lite koppar/penslar. Scorer nöjde sig med klinga - för 99 dollar - och satsade på lite finare rullfäste, kork och ringar.


Efter att beställningen var gjord, hände ingenting. Fick bekräftelsemail. Men inga grejer!

"Pending approval" var statusen. Jag trodde det var Mudhole som skulle godkänna. Något annat stod inte i nått mail. Jag mailade efter tre veckor och frågade vad som händer.


-De svara att JAG skulle godkänna.


Tvingades också skicka bild på visakort och legitimation. Märkligt - då jag knappat in uppgifterna vid beställning. Men inga pengar drogs vid beställning. Jag trodde de skulle dras vi uthämtning... Rörigt - men när jag väl mailat uppgifterna var grejerna i Sverige på en vecka. Med Fedex - utan tull.  


Sedan började arbetet! Vi letade efter ryggrad... Vi hade hört fler skolor om hur det gick till! En sa att du kunde titta på spöt som ovan - och se att det inte är jämntjockt runt om. Denna metod använde jag och satte ringarna på den tjocka sidan. Några väljer att sätta på tunna sidan...


Du kan också böja spöt mot något underlag och rotera. Då kommer du känna hur det "knäpper" till. Det ska visst vara ryggraden. Jag resonerade att spöringarna ska sättas där spöt var i "vila". Alltså efter knäpp, som råkde sammanfalla med den tjocka sidan. Tanken var att spöt på detta sätt skulle vilja böja sig så - och därför bli stabilt. Så fick det bli!

Med till setet följde en tabell med avstånd för ringar. Scorer översatte från amerikansk hebreiska till cm. Jag lade mitt spö bredvid hans(tjuvstart på Scorer)..

Det fick räcka! :o)

Innan ringarna tejpades fast på rätt avstånd, fick man slipa lite på dem. Detta för att lindningarna ska bli fina. Och för att inga spetsar ska tryckas in i klingan... 


Ringarna tejpades fast med maskeringstejp. Det blev både fram och bak, då det var "snake"-ringar. Mina andra spön har mest enbenta. Vilket jag nog lär använda nästa bygge. Jag valde att hoppas krokhållaren som brukar sitta ovanför handtaget på spöt.

Använder nämligen aldrig den.


Brädan med rullmöjlighet - har jag som synes byggt själv. Lite körande med sticksåg och några skruvar senare - var denna enkla konstruktion klar!


På toppen satte jag lite biltema tejp (fick av Scorer) som på ovansidan var som möbeltassar. Detta för att inte repa klingan. Gjorde några hål för lindtråden.

Sket i det - och drog i stället tråden under brädan.


Jag saknar lite bilder på ihopsättandet av rullfäste och kork. Handtaget var, som det ska vara, alldeles för stort - jämfört med klinga. Då snurrar du på maskeringstejp runt för att få klingan centrerad i rullfästet. Snurra på lite för mycket, sen drar du av tills det passar. Jag valde att limma på båda sidor - men inte i mitten. Borde hålla - och liten vikt.


Korkhandtaget kom i en bit. Där var hålet för litet, även det som sig bör... Scorer lånade ut en rundfil i lämplig diameter som jag filade med. Tydligen ska det helst passa precis - och gärna göras som lite skåror, där limmet ska fästa. Jag körde passa precis, och drog ut limmet noga. Sitter!


Limmet ska visst helst var av expanderande typ. Scorer greja - och det verkade bra!

Vattenfast är ju ett tips....

Framför korken kan man sätta en "winding cheek". Jag fick med tre olika storlekar - med en sak gemesamt - urusel kvalité. Local fiskebutik hade inga hemma. Så jag körde med den som passa ändå. Limmades fast längst ner.

Även den lilla slutpluggen limmades fast. Viola, så var handtag och rullfäste klart.

Nu började lindandet. Jag började lindandet ca 2-3 mm innan foten på snakeringen. När jag kommit äver kanten drogs stumpen fast som på bilden ovan. Detta gör att den inbundna tråden kommer rakt framför foten - då syns den knappt.

Sedan rullar du bara på.

För att fästa tråden gör du en ögla av annan tråd och binder in. jag lade den precis innan foten. Sedan kapa jag tråden, drog igenom öglan, och drog öglan igenom och under 8-10 varv tråd. Tyvärr inga bilder på detta.. Men genom att dra tråden närmast foten, syntes inte heller detta.

Kapa tråden med rakblad. Inga stumpar får sticka ut! Noga! Eventuella misslyckanden straffas med fulhet vid lackning!

Vi valde att använda Flexcote lite - som många sagt är bra. Till detta set ingick två sprutor - för rätt 50-50 dosering som vi använde.


Även några flourmuggar att blanda i, och penslar följde med. Lackningen ska ske noga! Jag körde hela spöt på en omgång.


Detta gjorde lacken lite seg i slutet, men det fungerade!


Jag testade att täcka kanterna med maskeringstejp, men lacken gick liksom igenom det. Undra om eltejp hade fungerat bättre?


Det blev ändå rätt jämt med frihandslackning!


Scorer hade byggt torksnurra av en motor från en gammal rotationstallrik på en micro. Funka!


Jag tejpade ihop tre spödelar (ej handtag) som studsrotera i någon timme.

Rekommendationen från mig är att göra detta jobb på ett rent och fint ställe - så det inte dyker upp något hårstrå eller annat i lackningen. Jag lackade två gånger på nedre halvan av spöt. Där behövdes det. På den övre halvan, var lacken lite stelnad när jag lade på. Detta medförde att en gång räckte - och blev snyggt!


Ett tips kan vara att lacka andra gången bara några timmar efter första. Då fäster visst lacken ihop sig bättre. Det blir dåligt om den stelnat helt.


Lacka gärna på någon tändsticka - så du har något att pilla på - för att se om det är klart... Det tog över ett dygn för mig! Kan bero på ett lite kallt rum.


Toppöglan limmade jag bara på med smältlim.

Övergången mellan delarna gjorde jag smal. Snyggt - och jag hoppas det håller!

Det följde med ett klistermärke med beteckning. Jag skar bort ett stort MHX, då jag ville ha en mindre klisterlapp. Skönt med varudeklaration om man är glömsk - eller ger bort/säljer...

Resultatet blev ett rätt snyggt rullfäste med rosewood - hyfsat fin kork också. Snyggt!


Glöm inte signera spöt. Detta är roligt - även om min signatur blev förfärligt ful! Jag måste träna på det. Men inlackning av signatur, spöbeteckning, windingcheek och några varv tråd utanför den - blev läckert.


Reflektioner:

Det är enklare att montera ett spö än man tror. Detta byggde jag för att testa hur det går till. Jag känner dock att mina lindningar är mycket snyggare än på mina andra fem köpta spön. Det är märkligt. Särskilt som jag har ett Loomisspö i premiumklass. Lackningen blev snygg. Kan även konstatera att mina lindningar och lackningar blev otroligt mycket mindre än köpespöna. Detta spö är RIKTIGT lätt!


Framför allt är det en riktigt skön känsla att få fiska med egenbyggt spö! Testa vettja!


Kastomdöme spö:

Testade bara med en klass fyra lina. Den var för lätt. Korken kändes rätt stor. Har inte bestämt mig om det är skönt... Återkommer med omdöme efter mer fiskande!