StartsidaUtomlands

Island»

Norra Finland»

Nya Zealand»

Kola Pakkroi»

Kola Sidorovka»

Stjördalselva»

Hedmark Fylke »


Kiruna

Alisätno»

Leavasjokk»

Muoidarisjokka»

Pirtimys»

Pirtimys Ponton»

Råstoområdet»

Rödingen»

Sandåslandet»

Tavvaetno»

Tavvas Källflöden»

Trippel i Norr»

Vandringen»


Övrigt

Ammarnäs»

Bollnäs ström»

Borgärdet»

Diket(hemligt)»

Gimån»

Görälven»

Hemavan»

Hårkan»

Kungsådran»

Källflöden»

Lidmans Svartån»

Ljusnan, Linsell»

Malungsfors»

Mittån»

Svågan»

Tännäsfjällen»

Varjisån»
Vuoggatjålme»

Älvdalen»


Regnbåge P&T

Acksjön»

Fyrväpplingen»

Grycksbo»

Hamptjärn»

Hubo-Långsjön»

Hökensås»

Lilla Malma»

Lissjön»

Lung, Borrsjöån»

Norrbyströmmen»

Stora Öratjärn»

UWX-fisket»

Åkers Fiske»


Blandfiske

Asylfiske»

Gotland»

Gårdskär»

Hinsen»

Hyen»

Höga Kusten»

Logärden»

Mete»

Skarpabborrtjärn»

Stillaren»

Storsjön»

Ån»

Älvkarleby»

Öringdiket»


Ismete

Gränssjön»

Ismete 19-20»
Ismete 18-19»

Ismete 17-18»

Ismete 16-17»

Ismete 15-16»

Kukasjön»

Lake Sibbo»

Lillgösken»

Stavtjärn»

Storgösken»

Stora Lafsen»

Stora Vindlake»

Storsjön»

Storsjön2»

Stor-Nåsen»

Säljsjön»

Södertälje»

Sörmlandssjön»

Tips ismete gös»

Tolven»

Vasstjärn»

Värmland»


Havsfiske

Fröya»

Ulf Stahre 1»

Ulf Stahre 2&3»

Ulf Stahre 4»


Big Game

Antigua»

Antigua 2»

Dubai»

Mauritius»

Mauritius 2»

Mexiko»

No Game Aqaba»

Teneriffa»

Thailand Raya»


Saltfluga

Antigua»

Mexico, Cozumel»

Mexico, Nichupte»


Göra själv

Baetis»

Bygga Spö»

Forssländenymf»

Håv»

Lanyard»

Nattsländelarv»

Ismetevippa»

Superpuppa»


Andra bildspel

Dykning»

Mont Blanc»
Välkomna!


Denna sida är gjord för att inspirera andra att fiska. Här finns tips och galenskaper. Ta allt med en nypa salt!

 

Om ni har frågor eller funderingar, kontakta mig på:


admin@superpuppan.seAntal besökare:

447 949


2021-01-07Personbästa »

Trolling november 2016


Storsjön


Ibland för en del, eller ganska ofta för andra, är fiskelusten större än förståndet.

Första helgen i november var planerad för fiske tillsammans med Regnbågskungen. En fin höst borgade för fint fiske. Vi hoppades på kanske två dagars trolling och en dags flugfiske.


Redan dagarna innan såg projektet svårt ut. Kallt som attan - och världens mest skiftande väder. Allat annat än ultimat.


Flugfiske i Älvdalen var bara att glömma. Hubo stängde. Nåväl, fiskelusten var för stor. Vi valde Storsjön som första anhalt!


Klockan sju ringde klockan och snart var vi vid ramp Korsica. Där väntade ett två centimeter tjockt istäcke...

 

Vi lade ändå i båten och bröt isen utåt bryggan. Motorn startade hyfsat snällt och snart var vi på väg ut. Efter att ha passerat mängder av mindre istäcken i den friska temperaturen -6 grader var det dags att sätta ut våra spön.


Sedan hände ingenting... Möjligen att vi frös en smula. Sedan tog Regnbågskungen trippens första snipa!


Vädret var nu ganska bra. Vindstilla och solen värmde. Fiskarna verkade föga imponerade och vägra hugga. Jag försökte muntra upp både mig själv och Regnbågskungen med "Happy lunch"!

Föga fungerade. Två snipor senare var Regnbågskungen långt ifrån FF. Jag deppade. Plötsligt syns en stor fisk jaga i ytan. Styr båten dit, ställer mig i fören och kikar ner. Där simmar en skadad mört.


Jag håller tummarna för hugg - då jag har just en mörtimitation och det bevisligen finns aggressiv fisk... Några sekunder senare hugger det!!!


Linan går av innan jag hinner greppa spöt. Nu snöar det och blåser. Solen sjunker fort. Mörker både i själ och himmel. Ridå och vi åker hem. FF.


- Jag kan nog aldrig minnas att du gått utan fisk, konstaterar Regnbågskungen.


Så det kan gå.


På kvällen blir det iaf bastu, brushetta, pulled pork, en drink och en öl. Trötta grabbar somnar lätt. Upp igen kl sju! Idag skulle vi köra Körnickan i Storsjön. Tyvärr hade jag missat att kolla soppanivån. Hm... Fick återigen bli Västerfjärden.

Taggad? Nja.


Ganska tidigt fick jag i alla fall en snipa.

Under en heldags trolling lyckades vi fånga hela fem snipor. Denna gång med minsta lilla favör till mig. Det mest spännande i det blandade vädret - snöstorm oftast - var att båtelektroniken strulat från start.


Motorns elektronik fungerade. Men inte mitt ekolods eller länspumpen. Vi lyckades dock koppla ihop Regnbågskungens ekolod till mitt batteri. Däremot länspumpen... Min båt läcker en del. Så vi tvingades med en temugg ösa båten i någon halvrimme vid några tillfällen. Kallt och trist. Lika trist som fiskarna!!!


Med någon timme kvar lyckades jag dock tjuvkoppla länspumpen. Livet blev lättare.


Återigen hem och ladda batterier. Både kroppens och båtens. Med fulltankad båt så hoppades vi testa någon lokal sjö med öring och gädda. Men på väg till tankningen var till och med is på Lillgösken. Bara att glömma.


Vi valde istället Näsbysjön för morgondagens aktiviteter. Snart hittades en fungerande ramp med lite fiskeregler intill. Det tog vi som ett godkännande att låna ramp. Det krävs helt enkelt ett jäkla positivt tänkande för att ens ge sig ut!


Denna dag blåste det 7-12 meter per sekund och fisket var minst sagt knepigt då djuphålorna är otroligt små. Svårtrollat minst sagt. Men ganska direkt presenterade sig dagens första snipa!


Faktum är att det högg rätt bra i snöstormen. Vi hade till och med dubbelhugg! Men även om fisket värmde - så värmde faktiskt lunchen på "Lappens vägkrog" mer!

Skönt att bara förtöja båten på bryggan närmast och traska in. Vi fick några konstiga blickar avdelning "Hur i helvete kan någon vara ute med båt och fiska i detta väder?"...


Tillbaka på sjön fortsatte det att nappa. Ibland tittade solen fram. Vad var receptet för fiskeframgången? Att fisken stod samlad på ganska små ytor. Stundtals var stimmen för täta för att visa rätt djup!


Efter många timmars fiske så spurtade jag förbi Regnbågskungen i antal fångade snipor under tre dagar. Synd att jag inte kunde hålla käft om det. Han svarade med två snabba rackare. Här den sista!

Totalt fångade jag tio gäddor på tre dagar. Regnbågskungen tog elva.

Som den dåliga förlorare jag är, förklarades att jag vunnit två dagar och därmed vann med tennissiffrorna 2-1 i set. Han var föga imponerad av mitt räknande.


Jag förklarade att jag hade största snipa på kanske fyra kilo. Det bet inte heller.

Då sa jag att jag hade minsta snipa också, strax under ett kilo.

Inget bet.


Får helt enkelt kora Regnbågskungen till segrare av snöstormarnas mästerskap i snipatrolling.


Jag hoppas inte på re-match!


Tack för en trevlig helg Regnbågskungen. Vädret ska fan inte hindra oss!!!Trolling juli 2015


Storsjön


Klockan åtta på kvällen slog fiskeivern till. Kopplade på trailern och styrde bilen mot Storsjön. Kvällen såg ut att bli fantastisk.


Resan gick bra, båten hoppade snällt ned i sjön och efter tio minuters transport på sjön åkte två wobbler ut.


Efter max fem minuter så böjde sig ena spöt ovanligt mycket. Mycket riktigt satt där en liten gös på!Denna gös var strax under 50 cm. Förmodligen nära gränsen på 45 centimeter i Storsjön. Så den fick efter foto gå tillbaka. Vilken start!


Mörkret trängde sig på. Trots min sena fisketur syndes tiotalet båtar ute. Plötsligt böjde sig även andra spöt. Nu såg det lite bättre ut. Drillade lugnt in fisken. Den gjorde bra motstånd.


Misstänkte därför en gädda. Vid båtkanten fick jag till min förvåning se att det var en skaplig gös!Denna gös vägde tre kilo och mätte in på 67 centimeter. Maxmåttet för att ta upp gös på Storsjön är 65 centimeter. Återigen tvingades jag glatt att sätta tillbaka gösen!


Nu hade mörkret tagit över allt mer. Jag började åka hemmåt. Blev snart ganska kallt också. Bröt fisket. Åkte snabbt till Korsica. Båten gick snällt upp på trailern och jag var hemma till midnatt. En riktigt skön fisketur. Bara puttra runt i en liten båt.


Happiness!


Väl hemma slapp jag till min glädje rensa fisk...

Game over.Trolling juli 2015


Storsjön


Hade min frus syrra och hennes kille Stickan på besök. På söndagen hade damerna en hantverksträff. Vi hade inga egna planer. På morgonen sa Stickan:


- Vi drar och fiskar max en timme härifrån!


Kan lova att denna man var rätt lätt att övertala... Lite för varmt för regnbåge. Lite  för långt för lax. För svårt med fluga från land. Vi valde att trolla i Storsjön!


Väl framme var batteriet dött. Lyckligvis hade jag misstänkt detta innan. Så det var bara att koppla in ett nytt batteri och starta motorn. Några minuter senare var vi ute på böljorna blå med en ny styrman!


 

Jag började förresten själv som styrman. Då högg inte en gös. När Stickan började styra lite virrigt - så började gösarna vakna till liv! Första gösen vägde in på 1.5 kilo. En prima matbit.Det var förresten inte så konstigt att det gick bra när det svänger lite hit och dit. Det blir då olika fart på wobblerna - vilket kan trigga till hugg.


Huruvida Stickan gjorde detta med avsikt låter jag vara osagt.


Logiskt nog förärades styrman med dagen största gös på 1,8 kilo.Gösarna hade en fin huggperiod under vårt besök och vi lyckades fånga fem gösar över kilot på vårt relativt korta besök. Succe!


Vi sparade två gösar och nu har vi båda några fileer att äta upp.


Underbart med en spontan fisketur. Tackar Stickan!

Ismete mars 2015


Storsjön


Mötte upp Klinsman och Kanadensaren halv nio på morgonen vid Storsjön. Jag hade rekat ett ställe där några tagit sig ut på isen dagen innan. De måste ha balanserat sig ut på en planka..


Däremot var planerad plats ok och vi gick fyra kilometer rakt ut på sjön! Isen var skaplig och vi tog oss över den råk som skrämt oss helgen innan.


Jag hittade ett ställe som jag trodde på och vi började placera ut spön. Efter några minuter började det fälla - men det var sannolikt en del göspet, då fiskarna spottat när vi kom fram...


Kom fram förresten! Jag insåg att jag glömt jacka, värmetröja, ketchup och senap... Har jag drabbats av demens? Kanadensaren lånade dock ut en tjocktröja som skulle räcka över dagen. Ville inte knalla åtta kilometer extra..


Efter ett tag lyckades jag faktiskt få upp värmen efter invevandet av en skaplig gädda, en bit över fem kilo.


Vi fick anledning att fira och lät tre pysljud sprida sig över isen..


Just pysljud verkar positivt på ismete... Kanadensaren fick fäll direkt och han började drilla en fin gös som kunde vägas in på 5,5 kilo!

Gösen togs förresten på botten, med en riktigt stor mört och en rejält tilltagen ståltafs. Gäddspöt - sa kanadensaren. Gösexperterna får fundera...


Kandensaren upptäckte att ännu ett spö fällt bara några meter bort och sprang vidare!

Denna gös vägde in på 5,3 kilo och Kanadensaren drog alltså dubbelhugg, en doublé med över fem kilo per gös. Herregud!


Själv bestod underhållningen mest i att titta på en solförmörkelse... Inte drogs vipporna ner mer för det?

Klinsman njöt inte ens av solförmörkelser. Killens gösjakt var drabbad av en förbannelse under hela året. Hans spön verkade rotenonbehandlade. Tror han fick en gädda. Jag hade några dubbelhugg, där han fick ta andra spöt - två gäddor blev resultatat. Ibland är fiske så jäkla orättvist! Klinsman körde ju med samma utrustning som jag - så vad var fel?


Men till sist kunde Klinsman yppa de underbar orden i slutet av en drill:


- Det är en gös!

Ruggigt skönt för Klinsman att äntligen få en gös. Den vägde in på skapliga 3,4 kilo. Jag fick också någon liten gös. Sedan drog även Kanadensaren smågös. Men som guide på "egen" sjö var jag ju tvungen att ta någon anständig fisk... Så det gjorde jag!

Tack vare en fin frontning på bilden ser ju gösen stor ut... Och den var ju skaplig. Vågen tyngdes till 4,4 kilo!


Det här var väl det bästa som hände under dagen. Möjligen att korvgrillningen ska räknas dit också. Även om kabanossen var sällsynt smaklös och att tillbehör var kvar i bilen...


Vi hade förresten en jäkla tur gånger två. Det skulle varit riktigt busväder med lite vind och snö hela dagen. Men det började inte snöa förren klockan var halv fyra på eftermiddagen. Jobbigt att varken se sprickor i isen - eller vart vi gick ut från land. Var nu land var...


Vi hade dessutom tur som inte gick igenom isen... Det var en diskussion på Facebook om hur isen var på Storsjön.


- Inga problem. 10-15 centimeter hård is, var det en kille som skrev.


Mindre än en timme senare var tongångarna annorlunda:


- Gå inte ut! Jag och farsan har gått igenom isen och skurit oss på borren, skrev samma kille...


Det var också en bifogad bild på ett rejält köttsår och båda fick sys på akuten.

Isen ska respekteras. Något jag själv kanske borde fila på!


Detta blev i alla fall mitt sista fiske från is på Storsjön i år. Grattis Kanadensaren till doublén. Grattis Klinsman till att du bröt förbannelsen.


Och tack för sällskapet ännu en fiskedag!


Ismete mars 2015


Storsjön/Mancave


Så var det då äntligen dags för en MANCAVE! Frun var på rymmen och några fiskegrabbar var inbjudna… Målet var någon stor gös på Storsjön. Chansen finns. Dessutom på gädda.


Klinsman, Regnbågskungen, Santi och Runa kom redan på fredag kväll. Bastun var varm, handlandet gjort, mörten införskaffad, prylarna riggade och till och med sängarna bäddade!


Strax innan klockan fem på morgonen var det revelj. Mackor, kaffe, te och apelsinjuice intogs raskt samtidigt som termosar fylldes och matkassar packades. Fort åkte vi till sjön och började med raska steg en vandring ut mot frivattnen.


Ute började snart borren jobba och prylar sättas ut. 35 spön på fem grabbar. Klinsman började sin vana trogen hårt. Tog tre gäddor direkt – när vi andra tillsammans fått en. Någon av gäddorna var strax under fem kilo… Vilken härlig start!

Snart slog även Regnbågskungen till med en femma – lika stor fisk som även Runa tog! Bra start!


Samtidigt som temperaturen steg mullrade det i isen. Tjockleken var runt 20 centimeter. Men när isen växer med temperaturen, så bildas sprickor och råkar. Vi fiskade precis vid en råk. Runt klocka tio sprack den upp i en fruktansvärd smäll. Jag var just intill och isen lyftes några centmeter i smällen. Skrämmande vilka krafter!


Gösen ville inte vara med i denna åska. Men gäddorna fortsatte hugga mest hela tiden. Plötsligt kände jag något riktigt tungt vid ett mothugg och en härlig drill kunde påbörjas. Efter ett tag kunde Regnbågskungen greppa en ruggigt fin gädda!


Om ni undrar över den mindre muntra bilden så har vi just vägt fisken. Jag gissade på åtta kilo. Men innerst inne drömde jag om den tia som jagat frenetiskt i årtionden... Tyvärr fick jag rätt på vikten! En välmatad åttakilos madam på 104 centimeter.


Nu var fisketuren godkänd. Runa och Regnbågskungen började grilla fläskkotletter. Till det skulle vi äta potatissallad och mangorajasås! Jag var rätt så fokuserad på mat då Regnbågskungen skriker att det är fäll på ett av mina spön. Jag springer mot bjällran i gallop.


Bakom mig ropar Regnbågskungen att det är Santis spö. Santi har ont i knät och svarar att jag kan ta fället. Jag hör ingen av kommentarerna…


Framme vid spöet sätter jag ett hårt mothugg som besvaras med en jäkla tyngd. Jag ser att spöet är ett av de jag lånat ut till Santi och inser mitt misstag. Reglerna för rekordfisk säger inget om vem som riggar spön. Däremot måsta samma person drilla hela fajten. Alltså var det bara att köra på! Dumt att lämna över. Vilken fajter som simmade under hålkanten! Aldrig varit med om något likande i Sverige. Jag blir lugnare när jag tänker på att jag gett Santi spön med vajertafs eller 1,0 mm flourcarbon. Känns bra.


Efter över fem minuter visar sig en gäddmadam i hålet och Santi kan rutinerat lyfta upp en bjässegädda på isen! Gäddan har förresten huvudet delvis täckt med dy(!) efter att den måste ha försökt gnugga av linan mot botten. Jag skämtar med Runa och Santi:


- Vi tvättar inte bort dyn innan vägningen!


Vi lossar försiktigt kroken och stoppar ner henne i påsen. Jag ser ju att hon är klart större än den på åtta kilo jag fått innan. Vi titta på vågen gemensamt och när vågen visar 10,64 kilo utbryter ett enormt jubel på isen! Efter en justering för vågpåsen fastställs vikten till 10,50 kilo och 110 centimeter. Jag har äntligen tagit en ”tia” gädda. Glädjen är total!


Nu kanske några undrar hur det kändes att ”ta” en tia på kamratens spö? Ja, det kan man grubbla över. Samuel var inte en smula sur. Han har större gäddor som pb.


- Hade det varit en tolva så hade jag blivit sur, skrattade Santi!


Vi brukar inte vara så noga med egna spön när vi fiskar själva. Dessutom minns jag en fisketävling där jag hade ett bra hål… När jag tog en öl och grillade korv var han snabbat där och ”snodde” en båge! Karma. Nu kom det tillbaka!

Vi kommer tillbaka till maten och jag äter snabbt i ett lyckorus. Hela kroppen skakar och jag har svårt att fokusera. Isen har svällt färdigt sedan någon timme och därmed har åskan slutat. Jag får ett nytt fäll.


- Ta det du Santi!


Han får en fin gös på 4,3 kilo. Det var han liksom värd. Jag ger honom nästa tre fäll också. Det är liksom det minsta jag kan göra. Snart börjar dagen ta slut och skymningen kommer. Då får vi dubbelfäll!


Klinsman följer med mig och jag får en fin gös som positivt avrundas till fem kilo. Härligt.


- Den här gösen är jävligt stor, skriker Santi femti meter bort!


Vi springer över och får se en lång gös med värre kulmage än vad jag någonsin sett. Vi lossar krokarna snabbt och tar fram vågpåsen. Denna gös väger 7,16 kilo. Wow! Nytt ismeterekord för honom.


Santi påminner att en av de andra grabbarna precis innan fick dubbelfäll. Då ville han inte släppa den andra fisken till Santi. Så först när han såg att det var en liten gädda, så släppte han spöet till mig och sprang vidare på sitt andra spö… Där fisken redan hade hunnit spotta.

Santi berättade:


- Hade jag fått det fället, då hade jag gett bort min sjukilosgös…

Karma var det… På gott och ont.


Jag tycker oavsett att han var värd gösen efter min ”stöld”.

Innan dagen är över hinner jag få ett fäll till. Efter en kort och odramatisk kamp landar ja en gös som pressar vågen över 5,8 kilo.


Vilken fantastisk fiskedag! Jag har fiskat kanske 30 gånger på Storsjön och aldrig varit med om något liknande. Vi plockar ihop i skymningen och vandrar lyckliga tillbaka mot bilarna

Hemma önskar Santi låt. Det blir ABBAS ”The winner takes it all” på en volym där ingen granne kan ha missat vilken låt som valts.


Vi öppnar lite bubbel. Knäcker en bira i bastun… Lagar mat tillsammans. Lyckligtvis har jag lite gös i frysen – då ingen av dagens fiskar var under maxlängden 65 centimeter.


Maten smakar underbart. Vi däckar av trötthet unisont någon halvtimme efter maten. Krafterna är slut och snart är det dags att fiska igen…


Fem timmar senare startar väckningen. Det blir ABBA igen.

Dagen efter sitter vi tvåhundra meter bort. Det känns som att fiskarna blivit hälften så stora. Plötsligt får vi bara smågäddor. Vi har även fått förstärkning av ErikW. Åskan i isen mullrar även idag. Vid halv tolv smiter jag och Santi över till de andra grabbarnas camp. Det vankas varmkorv. Det sista jag säger till ErikW är att ta mina fäll…


Självfallet fäller det och ErikW lyckas fånga dagens största gös på 4,4 kilo. Karma!


Korven är god. Särskilt med gurkmajonäs, ketchup och rostad lök. Det fortsätter att fälla under dagen. Jag missar en himla massa fäll. Misstänker petiga gösar. Men man kan aldrig vara riktigt säker. Jag, ErikW och Santi får trippelfäll. Det blir en trippel svordomar. Lite så håller det på under dagen.


Det mest spännade under dagen är råken, som blir allt mer spännande att hoppa över ju längre dagen går och värmen gör sitt.


Faktum är att iskanten på råken brister för mig, Klinsman och ErikW ett par gånger var. Lyckligtvis kommer vi över med bara någon stövel doppad. Onödigt spännande!


Erik vill ha annan spänning och drar ännu en gös. Denna gång på eget spö. Alla får minst någon gädda. Men storfiskarna lyser med sin frånvaro! Runt klockan 17.00 får vännerna från 08-land nog, packar ihop och vandrar den långa vägen mot bilarna. Vi kör vidare och titta på våra riggade spön.


När det börjar bli riktigt mörkt så ger vi upp.


- Det skulle vara kul med en ihoppackningsgös säger ErikW.


Han hinner inte ens fram till första spöet innan det fäller. Dagen näst finaste fisk visar sig vara en gös på 4,2 kilo. Kul! Det blir helgens sista fisk och vi kan summera en helt fantastisk fiskehelg! Jobbigt som attan att gå och springa en hel helg. Blev över fem mils förflyttning till fots för mig…

Men denna gång var det så värt.


Tack grabbar för en grym helg i Mancave!


Ismete februari 2015


Storsjön


Vissa dagar bara känns så där jäkla rätt- Det här blev en sådan.

Jag hade stämt träff med B1, B2 och JR Lucky strax innan åtta på morgonen. Grabbarna hade åkt från Enköping. Planen var att gå ut - då både Årsunda. Korsica och Bångs nedfarter på isen sett illa ut. Isen är tjock. Nedfarterna är dåliga.


Jag kom till mötespunkten några minuter före grabbarna och hittade en för mig okänd ramp. Dessutom såg isen bra ut. Jag testade med framgång - och vi kunde smidigt ta oss ut till en ännu bättre plats än vi från början tänkt.


Blev till att borra med ett leende och snart sattes spön ut både till höger och vänster i tuff blåst. Lyckligtvis hade B1 en skåpbil som gav gott vindskydd.


Snart kom också första fällen och mitt andra fäll blev spännande. Kom fram och kände på mörten - inget där. Vevade in någon decimeter och hoppades på ett andra hugg. Efter cirka 30 sekunder kom det och mothugget satt perfekt! Min andra fisk blev en rikigt fin gös som vägde in på stabila sex kilo.


Redan där var dagen succé! Det märkligaste med denna bastanta fisk var att den spottade ut en liten smal fisk på tre centimeter. Snacka om att våra betesfiskar var stora i jämförelse...Denna dag fortsatte med fina fiskar. Inte minst JR Lucky plockade stora fiskar. Tror redan hans andra fäll var en stabil madam på 7,7 kilo.

B2 visste hur han skulle få fiskarna att visa sig. Han hade smugglat med sig några kalla med sig ut på isen. Jag och B1 hjälpte gärna till. Tre pysljud spred sig över isen. Tre fäll kom inom 30 sekunder!

Jag vill minnas att jag drog bom. Men tillbaka till campen strålade både B1 och B2 ikapp.

- Vi skulle haft ett flak, sa B1.


Efter detta var det lunchtime. Min medelljumma bolognese ersattes på bästa vis.

B1 hade fixat grill och kol. B2 hade med burgare, räksallad och rostad lök. Mumma för både gourmé och gourmand...


Under dagen mullrade det från bilar och motorcyklar som körde motortävling på isen vid Årsunda. Trots att vi var cirka en mil från kunde vi höra varje race. Vid ett tillfälle startade maskinen med stort M. Vilket jävla tryck! Alla titta i luften och undra om det var ett jumbojet som tänkte landa hos oss. Undra vad det var för fordon?


Men det verkade inte störa fisken. Eller för den delen havsörnen som med sin karaktäristiska vita stjärt visade upp sig på lite avstånd. Andra fordon som körde race på isen kunde däremot vara tysta, graciösa och snabba!


Nu var det ju i och för sig fiske vi höll på med. Hela dagen rullade på med fisk efter fisk. B2 fick någon fin gädda. JR Lucky satte personligt rekord med en gös på 4,9 kilo!

Detta var sannerligen en dag av glädje! Men även sådana dagar tar slut. När vi packade ihop innan skymning kunde vi sumera tolv gäddor och åtta gösar. Två av gösarna var under fyra kilo - så medelvikten på gös var grym!


Vi åkte av isen utan bekymmer. Hemma blev det först en bastu med ännu en kall. Därefter lagades en middag med färsk fisk. Menyn var stekt gös, potatisstomp, grönärtspuré och lime. Detta nedsköljt med en Chablis.


Tackar alla inblandade för en underbar dag! En dag jag gärna "gör om".

Det var också något jag försökte göra. Så efter en rejäl sovmorgon kom jag ut på isen några minuter innan tolv. Lagom för att höra ett jättejubel från grannfiskarna. Det var en annan hoforsfiskare, MatteN som drog en gädda på grymma 10,3 kilo. Stort grattis!Själv fiskade jag till fem och fick fyra gäddor och två gösar. Den största gösen vägde in på stabila 4,8 kilo. Trevlig dag - men inte lika underbar som dagen före... Lätt godkänt!

Det blev ännu en dags isfiske. En seg dag. Vi stannade på två mindre gösar och en gädda på cirka fyra kilo. En jobbig dag där vågpåsen och vippan flög iväg i vinden...

Ismete februari x2 2015


Storsjön


Fick till ett lördagsfiske tillsammans med Gösdrottningen och B1. Vi bestämde en ovanligt sen samlingstid först halv åtta på morgonen. Trots att vi hade en bit att åka, var vi alla på plats i tid och pulkor kunde lastas. Även Gösdrottningens hund Bella kunde kopplas in som draghund och fick dra TVÅ pulkor. Gösdrottningen trodde sig behöva spara på krafterna inför allt drillande...


Vi hade snart vandrat ut till fiskeplatsen och spöna började placeras ut. Gösdrottningen fick rätt och drillade tre snabba gäddor innan jag och B1 ens satt ut fem spön... Mina spön var lugna och B1 laddade genom att bygga upp sitt fina vindskydd.

Under dagen var det underbart med vindskydd i de fem meter per sekund som det blåste. Men de första timmarna fick vi knappt ens smaka på morgonfika!


Vi drilla gädda i parti och minut, då även jag och B1 kom igång.


Det var helt sjukt vad vi sprang runt. Det fällde överallt och ofta var det dubbeldrill. För egen del sprang jag så mycket så jag fick sitta och flåsa på stolen de få sekunder som gick att vila...

Det bästa med fiskedagen var att vi fick springa så samtliga lär ha fått träningsvärk i benen dagen efter... Glad vi hade tagit med oss goda soppor som lunch idag. För vi hade knappt tid att äta. Gösdrottningen fick dagens längsta fisk på 105 centimeter, slank kropp och med jättehuvud. Den fick avsluta hennes fiskedag.

Faktum var att vi tillsammans under dagen drog ihop 33 gäddor, 70 000 steg på stegräknaren och över fem mil sprungna eller promenerade. Allt hyfsat jämnt fördelat! Rena rama konditionsträningen! Alla fick största gäddor som förmodligen passerade sex kilo - men inte riktigt nådde sju. Framför allt hade vi en riktigt härlig dag på isen tillsammans!


Stort tack för sällskapet B1, Gösdrottningen och Bella!
Ismete februari 2015


Storsjön


Laddade för en helgs ismete på Storsjön! Första dagen mötte jag upp Gösdrottningen sex på morgonen för en lång promenad ut på frivattnet. Även hennes hund Bella var med och drog ut isborren på en pulka. Skönt!


Vi bestämde oss för en plats och spred ut grejerna så fort som möjligt!

Snart kom också de första fällen och vi fick gädda efter gädda.


Flera ganska fina bitar där Gösdrottningen fick några lite större än jag - och där några pressade vågen ner mot sex kilo.Det här var en helt underbar dag där vi sprang mest hela tiden. Det var både dubbeldrill och trippelfäll. Precis som man drömmer om!


Jag fick avsluta med ett trippelfäll där en madam vägde in på 8,3 kilo.

Väl godkänt även om det är tian jag söker...


Detta var en förbannat fet gädda som bara var 103 lång- Så konditionen var fin.


Efter denna madam var vi nöjda. Vi summerade ungefär 20 gäddor, ganska rättvist fördelat. Vi packade ihop redan kockan 14, och vandrade hela vägen tillbaka till bilarna. Våra stegmätare passerade över 22 000 steg och 1,7 mil rörelse - var. Kanske jag slipper bada i vassen i sommar?


Jag tackade för en underbar dag och vinkade Gösdrottningen och Bella farväl.


Nästa dag lovade lite minusgrader och sol. Jag lyckades lura med frun på en tur i bistert klimat. Trots sol. Lite vind och minus fem är inte svettigt.Vi tog en rejäl sovmorgon och fick inte ut grejerna förrän runt kvart över tio.  Fiskarna vaknade nog inte alls. Om gårdagen var action - var denna dag ett sömnpiller. Tror vi hade tre fiskar som gav sig till känna. En bom, en snipa åt mig och ett nytt personbästa till min älskade fru! Hon drillade gäddan som ett proffs!Denna gädda hade ett rätt kraftigt huvud och smal kropp. Men den vägde in på ungefär fem kilo. Snyggt!


Det finns absolut inge mer att rapportera om...


Sammantaget en fin helg med motion och mycket frisk luft! Tack älskade fru för sällskapet. Trots att du är lite skraj för att vara på is. Modigt att följa med!Ismete Januari 2015


Storsjön


Efter diverse avhopp på grund av dåligt väder(antagligen det mest förnuftiga) och träningsvärk.. Så fick jag kontakt med Muffen från Gävle. Han var ute redan på lördagen-men vi slog följe på söndagen.


Efter över kilometerns vandring från olika håll(missade samma startplats) så kunde vi börja bomba ut spö. Det snöa och blåste cirka åtta sekundmeter och temperaturen rörde sig från nollan till minus fyra. Då finns bara ett sätt att ha någorlunda trevligt på isen. Bygga vindskydd!


Efter ett tag kom också ett fäll. Upp kom en något tanig liten prickig sak på kanske 1.5 kilo. Skönt med fisk!


Sedan kom dagens nästa fäll, nu med lite bättre tyngd. Äntligen! En gurka på 5,5 kilo. Nu började det likna något.


Nej, jag är inte bankrånare. Bara överlevare i ett rätt rått klimat... Apropå överlevare hade jag inte lyckats ta med någon lunch. Glömde termosen i bilen. Tittade på Muffen som åt en burgare. Hur kunde jag glömma?


Gäddorna hade dock inte glömt mig. Ficke ännu en femma en centimeter kortare.

Ännu inget fäll för honom.


Jag släppte två fäll till honom. Men trots åtminstone en känd fisk så ville inget visa sig i hålet. Han muttrade:


- Förbannat. Låtsasfarsan önska lycka till när jag hoppa ur bilen!


Jag tog nästa fäll... En metersgädda tyngde vågen till 6,4 kilo. Inte illa. Bra nog för att fotografera! Muffen höll bussigt i gäddan när jag sprang efter matta och vågpåse.


Den röjde runt på mattan efter vägning och fick lite snö på sidan. Jag ville doppa för en lite finare bild. Tappade den i hålet!


Kände mig som den amatör jag ändå är. Nu var det jag som muttrade:


- Jävligt kalla fingrar.


Muffens blick sa allt. Han hade hållt gäddan under någon minut i hålet. Plockat ur kroken. Sedan tappar jag i gäddan efter tio sekunder och skyller på kyla?


Det hjälpte ju inte Muffens eget fiske... Förbannelsen låg kvar.


Sedan föll det på äntligen på hans spö. Redan klockan 14 på eftermiddagen, efter fem timmars snålblåst, kom en liten gäddkrabat upp på två kilo. Fisk i alla fall!


Vi höll ut någon timme till. Sedan packa vi ihop grejerna. Ja, de vi hittade. Muffens liggande spön var nästan helt begravda. Mina syndes bra, även om rullarna var under snö...


Promenaden hem var vedervärdig. Ingen mat gjorde krafterna begränsade. En relativt lite pulka med mört i mörthink och motorborr som bonuslast. Pulkan samlade isklumpar på flera kilo under.


Togs bort - och kom tillbaka på fem meters släp i stöpet, som pulkan trängde ned till. Snön var 5 till 30 centimeter djup att pulsa i. Fick hälla ut mörten och lägga 20 kilo motorborr på ryggen. Så pulkan ens gick att rubba.


400 steg blev hundra meter. Paus. 400 nya myrsteg. Paus. Äta snö. Vätskebrist.

En promenad som borde ta 15 minuter passerade en riktigt svettig timme innan bilen nåddes.


Motion är bra, men detta sög. Får glädja mig åt tre gäddor över fem kilo och fyra spänstiga hjortar som bjöd på studsakrobatik strax innan bilen.


Tack till Moffe både för sällskap och landningar av gädda!


Nu bastu och vila...

Ismete Februari 2014


Storsjön


Inplanerad fiskehelg med Klinsman och Kanadensaren. Storsjön stod på menyn och gös var beställt. Grabbarna kom förbi på fredagkvällen, bilen packades och trots bastu och några stänkare var vi i säng hyfsat tidigt.


Lördag morgon körde vi en fulparkering och vandrade ut någon kilometer på isen. Runt klockan åtta började spöna komma ut. Innan mina var ute hade jag första fället. Det var spöt med dagens största mört, så jag trodde mörten fixat fället. På plats sprutar det iväg lina - så det var uppenbart en fisk!


Satte ett fint mothugg och kunde drilla och sätta tillbaka dagens första gädda!

Detta var början på ett gäddrally med mindre gäddor. Det blev flera mellan ett och tre kilo. Ibland drillades det även dubbelt. Särskilt som jag "snodde" ett fäll på Kanadensarens spö - då han drillade en annan gädda!


Inte heller dessa gäddor var något att skryta om. Men pulsen går upp vid fäll - vi vet ju att chansen till en gris finns.


Efter några småpikes blev motståndet aningen bättre - och jag kunde ladda en aningen bättre gädda runt fyra kilo.

Klinsman ville inte vara sämre. Men mister schabbel fick inte bara trassel på rullen, han hade också lyckats trassla in linan i vippan... Kan tänka mig kaoset i Klinsmans huvud när denna gäddas huvud visade sig i hålet....


Belöningen kom, då denna gädda var högst samarbetsvillig. Skönt!


Vädret var några plusgrader med lite duggregn och blåst. Det hade sannolikt blivit en rejält kall dag om inte Kanadensaren börjat bygga vindskydd. Särskilt som vinden också ökade. Vindskydd är alltid en god idé!


Efter en Beuf Bourgogne så satt vi fint och myste. Kika på spöt snett bakom och såg en vippa sakta dras nedåt. Sa till Klinsman:


- Det här är gös!


Och det var det... En liten rackare. Allt för liten för att sätta på bild! Den var så skral så Kanadensaren mätte den när vi kom hem. Den passerade minimåttet med knappt tre centimeter och blev senare en grymt god middag som min älskade fru lagade.


Gösen var sannerligen inte igång denna dag. Men gäddorna fortsatte att fälla våra vippor. Kanadensaren kunde landa en fin rackare på 5,3 kilo.


Jag avslutade dagens fiske med en fyraplussare till. Sammanlagt fick vi 16 gäddor denna dag. Roligt! Men en ynka lite gös går inte att skrävla om...


Roligast var att fiskarna var oerhört jämnt fördelade. Även om Kanadensaren var väldigt stolt över att ha fått den största gädda... Nästan lika dryg som jag brukar vara! :)


Det kanske kommer fler gösfisken från is i år. Just nu är det dock osäkert då isen var cirka tolv centimeter och det är varmt väder ett bra tag till.


Vi avslutade dagen med gösmiddag och bastu. Riktigt nice fiskedag med Kanadensaren och Klinsman. Även om de stora lös med sin frånvaro.Ismete Februari 2014


Storsjön


Idag var det premiär på Storsjön! Vi blev ett helt gäng som satte oss nära varandra. Sällskap var Santi, Gösdrottningen, Pelle Gäddkungen(PG), Blomman och Dowell. Egentligen skulle vi varit en bit ifrån varandra men nu vart det nära. Tur var det, då någon fick lämna och andra ville vara kvar lite längre.


Vi delade upp fiskeområdet kvickt, borrade och bombade ut spön så fort det gick. Sedan började vi tråka varandra på sedvanligt mysigt fiskevis.

Gösdrottningen hade varit ute med PG dagen innan. Då blev det "bara" gäddor. Hon muttrade något om att med min tur skulle jag väl få gös direkt. Men så blev det inte. Det tog en hel kvart... Sen såg jag vippan sakta, sakta dras ned... Typiskt gös!


Mothugget satt och snart var gösen upplyft av PG. Snabb bild och vägning - sen släpptes gösen tillbaka.


Vilken start! Gösen vägde in på 4,3 och allt var frid och fröjd! Det kändes som om fru gösfortuna satt kvar på min axel. Gott så! Gösdrottningen muttra något om turgubbe.


PG fick snart fäll han också. Fick någon liten gädda. Någon till. Tappade en i hålet när kamraten inte var snabb nog. Drummel - men heller inte någon gädda att sörja. Drummeln var förresten förvillande lik mig.


Sedan blev det lite mer fart på fjärde fället för PG.

Detta var en gädda på ungefär fyra kilo med kraftiga bitmärken från annan gädda. Den gäddan skulle jag vilja drilla...

För egen del var det lugnt. Hade ju dealat med Santi att vi körde första fisk på egna spön. Sedan fick den andra ta nästa fisk. Därefter varannan fisk. Men det tog tid för Santi. Lång tid. Men till sist upptäcker vi att en vippa helt åkt av ett spö. Han sprang dit.

Men som ni ser var det inget kvar. Inte ens Gösdrottningens hund Bella var intresserad. Det tog dock inte många sekunder innan vippan åkte ned igen på samma spö igen. Fajt on!

Denna gädda bjöd på fint motstånd. Santi kämpade hårt mot både gädda och bakfylla. För inte att tala om alla dryga medfiskare. Santi gick segrande ur striden och kunde väga in en vacker madam på 7,8 kilo och 110 cm. Snyggt!


Efter detta hände ingenting. Sedan ingenting. Blomman och Dowell fick några mindre gäddor. Brände en om möjligt ännu större... Till sist blev det så jäkla tråkigt på min sida att jag gjorde det riktiga män ska göra! Hämta pizza!


Och alla vet vad som händer då. Fäll på mitt spö. Väldigt vänligt av Gösdrottningen att ta den fisken... Läs den meningen med svår avundsjuka. Den fick jag bara se på bild. Här får ni också göra det, varsågod!


En vackert tecknad femma. Och ett leende som jag uppfattar som "In your face".

Det bjuder jag på! Det bästa med fisken var att alla nu kunde räkna in varsin skaplig fisk.


Jag vill minnas att Blomman och Dowell fick någon, eller kanske några gäddor till. Runt klockan 15.30 började det dock plockas in. Men jag och Blomman ville sitta tiden ut, vilket kan löna sig. Jag hör en bjällra rakt mot där Blomman går. Jag hinner undra varför han går runt och bjällrar - innan jag fattar att spöt mellan oss löser ut. God dag yxskaft!


Galopp dit och ett lite mindre motstånd känns när mothugget sätts in. Snart ligger ännu en gös på isen. Denna gynnare väger in på 2,5 kilo. På bild svårt bonkad och numera filead och infryst där hemma...


Som ni ser var skymningen redan på plats. Hade ett fäll till - men den fisken ville aldrig dansa. Så vi packade ihop och summerade en trevlig första dag på Storsjön. Final score blev två gösar och runt åtta gäddor. Väl godkänt för fiske i februari!


Tack för roligt sällskap - och framför allt - på återseende!